Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa956
mod_vvisit_counterTegnap919
mod_vvisit_counterEz a hét7163
mod_vvisit_counterMúlt hét9022
mod_vvisit_counterEz a hónap23070
mod_vvisit_counterMúlt hónap41149
mod_vvisit_counterÖsszesen3585496

Online látogatók: 13
Az Ön adatai: 54.158.208.189
,
Mai nap: 2018 okt. 21.

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Budakeszi Hagyományőrző Kör

 

A Prohászka Ottokár Gimnáziumban tartott pénteki ünnepségen elsőként Ligetfalvi Károly elnök köszöntötte a meghívott vendégeket és az ünneplő közönséget. Mint fogalmazott, a magyarországi sváb közösséget az erős hite tartotta meg az elmúlt 300 évben, ez legyen az iránymutató a továbbiakban is.

 

Az eseményen részt vett a Budakesser Gemeinschaft elnöke, Franz Huber úr és felesége is Budakeszi testvérvárosából, Neckarsulmból. Köszöntőjében emlékeztetett, a Budakesziről egykor kitelepített svábok és az itthon maradtak közössége közötti kapcsolatok és a kulturális hagyományok ápolásában, őrzésében kiemelkedő szerepe van a Budakeszi Hagyományőrző Körnek. Ebben a neckarsulmiakra mindig számíthatnak a budakesziek, tette hozzá.

 

Kőrösiné dr. Merkl Hilda tiszteletbeli elnök a Hagyományőrző Kör három évtizedes tevékenységét összegezve hangsúlyozta, a hagyományőrzésben fontos a láng folyamatos továbbadása. "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen" - zárta szavait egy Széchenyi idézettel a tiszteletbeli elnök, aki egyben a Széchenyi Baráti Kör elnöke.

 

Csak az a nép tud tisztelni más népeket - azok szokásait, hagyományait - amely a sajátját is megbecsüli. Illyés Gyula gondolatai tökéletesen kifejezik a Budakeszi Hagyományőrző Kör önként vállalt küldetésének, és elmúlt 30 éves egyesületi tevékenységének lényegét - mondta köszöntőjében dr. Győri Ottilia polgármester.

 

Mint fogalmazott, az 1988-ban megalakult Hagyományőrző Kör, azaz a Verein für Traditionsbewahrung fő céljának tekinti a budakeszi, ill. a magyarországi németek népi és keresztény kultúrájának megőrzését. Joggal állíthatjuk, hogy a megalakulásakor vállalt célkitűzését többszörösen is teljesítette.

 

Számos rendezvénnyel, kezdeményezéssel járult hozzá a város sváb hagyományainak megismertetéséhez, élővé tételéhez, a város kulturális életének szerves részévé, egyik mozgatórugójává vált.

 

A Hagyományőrző Körre mi budakesziek, joggal vagyunk büszkék! Ígérhetem, hogy ebben a továbbiakban is partnerként számíthatnak Budakeszi Város Önkormányzatára, mondta ünnepi köszöntőjében dr. Győri Ottilia polgármester.

 

Az ünnepi műsorban közreműködött a Hagyományőrző Kör Asszonykórusa, a férfi Dalárda, és a Fúvószenekar is, végül pedig Mécs Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész tartott egy rövid irodalmi estet.

 

 

 

 

 

További képeink megtekinthetők a KÉPGALÉRIÁBAN

 

 

 


Ma 2018. október 21., vasárnap, Orsolya napja van.