Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa11
mod_vvisit_counterTegnap1119
mod_vvisit_counterEz a hét5109
mod_vvisit_counterMúlt hét7744
mod_vvisit_counterEz a hónap25160
mod_vvisit_counterMúlt hónap31238
mod_vvisit_counterÖsszesen3414273

Online látogatók: 15
Az Ön adatai: 54.158.194.80
,
Mai nap: 2018 máj. 25.

A lakosság érdekében szabályozni kell a parkolást Budakeszin

2011. július 25-én lakossági fórumot tartott az Önkormányzat "A parkolás szabályozása Budakeszi központjában" címmel. A tervek szerint szeptemberre készül el a végleges koncepció, melynek kialakítása során a helyi vállalkozókat és a lakosságot is meghallgatja a képviselő testület.

 

 

Az önkormányzat részéről  dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony, Bakács Bernadett alpolgármester asszony, Garainé dr. Szelenczy Gabriella jegyző asszony, Dr. Verhóczki Zita aljegyző asszony Czifra Zsuzsanna  képviselő, Ohr Alajos közlekedési  tanácsnok,  Somlóvári Józsefné bizottsági elnök, Odri Ágnes képviselő volt jelen.

A fórumot dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony nyitotta meg azzal, hogy a parkolás szabályozásának tervezete még nem került a szakbizottság elé, ezért változtatásra még van lehetőség. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a fórum egy újabb lehetőség a lakosság számára, hogy javaslatokat tegyen. Fontos, hogy saját környezetük kulturált parkolásának kialakításában részt vegyenek.

Ohr Alajos képviselő ? tanácsnok bevezetőjében elmondta, hogy hosszú évek óta jelent gondot Budakeszi lakossága számára a parkolás. Felmérések alapján kiderült, hogy a frekventált területeken parkoló emberek 83%-a nem Budakeszin élő lakos. A környék településein élők P+R-nek használják ezeket a területeket. Munkanapokon egész napra elfoglalják  a parkolóhelyeket, így akadályozzák az ügyintézést, az üzletek  megközelíthetősége nehézzé válik.

A parkolóhelyek biztosítása érdekében az Önkormányzat kidolgozott egy szabályozási tervet.

 

Dr. Verhóczki Zita aljegyző asszony ismertette a parkolási tervezetet, amely szerint az alábbi területek válnának fizető zónává:

1.         Szarvas tér

2.         Fő utca ? Erkel utca parkoló és felső szerviz út Stadt étterem előtti szakasza

3.         Fő tér ? Posta parkoló és szerviz út Kossuth utca - Temető utca közötti szakasza

4.         Fő utca ? Polgármesteri Hivatallal szembeni parkoló és az OTP előtt kijelölt helyek

5.         Dózsa György tér ? a CBA és az Okmányiroda körül, beleértve a Táncsics utcát

6.         Erkel utca ? Gyöngyvirág utca - Erdő utca közötti szakasza

7.         Fő utca ? felső szerviz út Stadt - Kossuth utca között és a Gyógyszertár előtti parkoló

8.         Kossuth utca ? Fő utca - Erdő utca közötti szakasza

9.         Fő utca ? Temető utcai parkoló

10.       Fő utca ? Szent László Ház előtti parkoló

11.       Fő utca ? Erdő utca parkoló az Erdő utca két oldalán

12.       Fő utca ? alsó szerviz út Erdő utca - Kert utca közötti szakasza

13.       Kert utca ? Fő utca - Domb utca közötti szakasza

14.       Fő utca ? Nagy Sándor József utca becsatlakozásánál

15.       Dózsa György tér ? Somlai borkereskedés melletti tér

16.       Tavasz utca ? Dózsa György tér - Ösvény utca közötti szakasza

17.       Rigli utca ? Dózsa György tér - Ösvény utca közötti szakasza

 

A fizető parkolóhelyeken várakozni munkanapokon 8:00 ? 18:00 óra között csak 100 Ft/30 perc várakozási díj megfizetése ellenében lehet majd.

A várakozási idő maximális időtartama négy óra lesz.

Két órán keresztül ingyenesen parkolhat mindenki, aki a gépkocsi szélvédője mögé elhelyezett kereskedelmi forgalomban forgalmazott vagy saját készítésű óra tárcsával várakozik.

Budakeszi városkártyát vásárolhatnak majd a Budakeszi állandó lakóhellyel rendelkező magánszemélyek, lakásonként maximum 3 db-ot. Ez a kártya az összes fizető parkolóban történő várakozásra jogosultságot ad. A tervezet szerint a Budakeszi Városkártya díja évi  30.000 Ft.

Ingyenes parkolási engedély adható annak az állandó lakosnak, akinek lakhelye a várakozási övezet területén, valamint az azt határoló útvonalon van, és a lakhelye szerinti ingatlanon a jármű tárolása nem megoldható, udvarral, garázzsal nem rendelkezik.

Munkavállalói parkolási engedély kiváltására is lesz lehetőség.

A Városkártya, az ingyenes parkolási engedély és a munkavállalói parkolási engedély kiadásának az előző félévi gépjárműadó megfizetése is feltétele.

A vállalkozóknak lehetőségük lesz ? külön díjfizetés ellenében ? parkolóhelyek megváltására. A kizárólagos használatú férőhelyeket csak a vállalkozás vendégei használhatnák.

Ohr Alajos képviselő hangsúlyozta, hogy a ?parkolási rendeletek nem lesznek ?kőbe vésve?, a lakosság igényei és az önkormányzat tapasztalata alapján módosulhatnak?. Az Önkormányzat célja, hogy a jelenlegi rendezetlen, kiépítetlen parkolóhelyeket rendezett, egységes térköves burkolatú, kulturált megállóhelyekké alakítsák, az élhető környezet és esztétikus városkép megteremtése  érdekében Budakeszi lakosságának igényeit is figyelembe véve.

 

A fórumon felszólalt többek között Csomor Rita, aki tovább racionalizálná a tervezetet. Javasolta, hogy azon zónákban, ahol kevés parkolóhely áll rendelkezésre, két óránál rövidebb várakozási határidőt szabjon meg az Önkormányzat.

Farkas Gyula korábbi polgármester azt tanácsolta, hogy  csak azok kaphassanak kedvezményeket, akiknek a  gépjárműve Budakeszire van bejelentve és itt fizeti gépjárműadóját.

Suhajda László kérdésére Ohr Alajos elmondta, hogy az ott lakók érdekében a Kert utca Fő utca felöli részét is be kellene  vonni a fizetőövezetbe.

Gräfl László felhívta a képviselőtestület figyelmét arra, hogy vannak olyan vállalkozások, akik önerőből építették ki üzletük előtt a kulturált parkolóhelyet.

Hidas Mátyás, a Szépítő Egyesület elnöke arra intette az  Önkormányzatot, hogy a tervezetet alaposan gondolják át, vonjanak be közlekedési szakértőt is. Ha egyszer elkészül az alaposan átgondolt rendelet, az már nem szerencsés újra és újra módosítani. Ha szükséges,  akkor inkább halasszák el a szeptember elsejei rendelet hatályba léptetését.

 

A Polgármester asszony minden kérdésre, javaslatra részletesen válaszolt, majd megköszönte a résztvevők együttműködését. Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a parkolási koncepció még nincs elfogadva, annak módosítására még lehetőség van, ezért további építő ötleteket, javaslatokat várnak, melyek még beépülhetnek a tervezetbe.

 

Kérünk mindenkit, hogy most éljen a lehetőséggel és  parkolással kapcsolatos javaslatait küldje el  közlekedési tanácsnokunk E-mail címére: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Alakítsuk együtt Budakeszit kulturált várossá!

 

Balczó Kornélia

Ma 2018. május 25., péntek, Orbán napja van.