Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa168
mod_vvisit_counterTegnap914
mod_vvisit_counterEz a hét4509
mod_vvisit_counterMúlt hét9022
mod_vvisit_counterEz a hónap20416
mod_vvisit_counterMúlt hónap41149
mod_vvisit_counterÖsszesen3582842

Online látogatók: 12
Az Ön adatai: 54.224.56.126
,
Mai nap: 2018 okt. 19.

Húsvét

 


Nagypéntek, Jézus kereszthalálának napja - gyászünnep. Nagyszombat a feltámadás jegyében zajlik. Az esti körmenetek, a templomokban az új tűz gyújtása, azt adja hírül, hogy Jézus feltámadt, a megváltás közel van. A feltámadás napja húsvétvasárnap. Rómában e napon közel hatvan nyelven mond a pápa köszöntőt a Szent Péter téri ?urbi et orbi? áldás celebrálásakor. A hagyományos sonkát már szombat este megkezdik. Vasárnap a sonka mellé tojást, tormát fogyasztanak. E nap ünnepi étele a bárány is. A gyermekek azt hiszik, hogy a húsvéti tojásokat a húsvéti nyúl hozza nagyszombaton vagy húsvétvasárnap. Húsvéthétfőhöz kötődő népszokás a locsolkodás. A húsvéti egyházi és népszokások világszerte hasonlóak, de vannak eltérések is egyes tájegységeken.

A régi budakesziek szokásait Maria Bresch német nyelvű könyvéből ismerjük:

Nagycsütörtökön Budakeszin is elnémult az orgona, a harangok Rómába mentek, hogy a pápa megszentelje őket. Ezért a ministránsok kerepeltek a templomtoronyban. Az oltárt fekete terítővel terítették le. Felállították a szent sírt, melyet otthon nevelt virágokkal díszítettek. Nagypénteken gyászruhát öltöttek az emberek, akkor volt a legszigorúbb böjt, a tűzhely befűtetlenül maradt, nem főztek. Fehér babból készült salátát, ?Fisujn?-t ettek. Délután a kálvárián keresztúti áhítat volt, ami a kápolnában folytatódott, ahol a szent sír volt. A templombéli szent sírnál is éjjel-nappal őrség állt, és imádkoztak az emberek egészen a feltámadásig. Nagyszombat reggelén újra megszólaltak a harangok. A gyerekek kifutottak a kertekbe, megrázták a fákat, ettől jó termést reméltek. Friss füvet is szedtek, hogy a húsvéti nyúl fészkét kibélelhessék. Este összegyűltek az emberek a templomban, hogy megünnepelhessék a feltámadást. Húsvétvasárnap reggelén locsolkodtak, a fiúk jó egészséget kívántak a lányoknak: ?Maradj friss és egészséges!? - mondták. A húsvéti vizet különlegesnek és áldottnak tartották: szépítő és egészségmegőrző hatást reméltek tőle. Húsvéthétfőn Emmaus-járás volt annak emlékére, hogy Jézus két ifjúnak megjelent az emmausi úton, miután feltámadt. Sétálás közben így köszöntötték egymást:

  • Emmausba mentek?
  • Igen, mi is oda szeretnénk.

Ádám Éva

Nagy Gáspár Városi Könyvtár

 

 


Ma 2018. október 19., péntek, Nándor napja van.

Következő programok