Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa804
mod_vvisit_counterTegnap1159
mod_vvisit_counterEz a hét804
mod_vvisit_counterMúlt hét6181
mod_vvisit_counterEz a hónap21244
mod_vvisit_counterMúlt hónap33384
mod_vvisit_counterÖsszesen3443741

Online látogatók: 9
Az Ön adatai: 54.159.91.117
,
Mai nap: 2018 jún. 25.

Meghökkentő epizódok a magyar történelemből

Kik és hogyan készítették elő Trianont?


Bánó Attila író, újságíró előadása Budakeszin 2018. február 7-én, szerdán 18 órakor az Erkel Ferenc Művelődési Központban.


Hamarosan száz éve lesz annak, hogy 1918 végén Párizsban elkezdődtek az első világháborút lezáró, Versailles-i békekonferenciát előkészítő tárgyalások. Ám a trianoni döntéssel kikényszerített új határok megvonásának gondolata jóval előbb megfogalmazódott.

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia és benne a történelmi Magyarország feldarabolásának egyik szorgalmazója, a híres angol régész, Arthur Evans már 1913-ban készített a térségünkről olyan etnikai térképet, amely azt ábrázolta, hogyan kellene felosztani a Monarchiát. Különös módon éppen ehhez hasonló terv valósult meg az első világháború befejezését követően. A győztes hatalmak képviselőiből felállított Négyek Tanácsának egyik szakbizottsága persze nem ennek okait kutatta, hanem inkább vizsgálatot folytatott a háborús felelősség felderítésére. Ez a társaság nem törekedett egy átfogó, minden érdekelt félre kiterjedő bizonyító anyag beszerzésére, így érthető, hogy már alig két hónapi tárgyalás után végső eredményre jutott. Megállapították, hogy a világháborút a központi hatalmak előre megfontolt szándékkal készítették elő. Valóban ez lenne az igazság? Bánó Attila a két világháború közötti, illetve a legújabb kutatási eredmények alapján járja körül a világháború kirobbantásával, illetve a trianoni döntéssel kapcsolatos események kulisszatitkait. (Bánó Attila)

 

Felnőtt belépő: 1200 Ft/fő

Diák és nyugdíjas belépő 800 Ft/fő

 

Jegyvásárlás

 


Ma 2018. június 25., hétfő, Vilmos napja van.

Következő programok