Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa227
mod_vvisit_counterTegnap1533
mod_vvisit_counterEz a hét12984
mod_vvisit_counterMúlt hét8010
mod_vvisit_counterEz a hónap32734
mod_vvisit_counterMúlt hónap42171
mod_vvisit_counterÖsszesen3554011

Online látogatók: 17
Az Ön adatai: 54.80.219.236
,
Mai nap: 2018 szept. 23.

 

A magyar gyümölcsfák megőrzéséért

Áder János köztársasági elnök hivatalos látogatására érkezett Budakeszire, mely során a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Tündérkertjében rendezett szakmai programon is részt vett.

 

Jelenleg a Kárpát-medencében mintegy 150 Tündérkert található, miközben több száz közösség, önkormányzat, iskola és plébánia állt a mozgalom mellé az őshonos gyümölcsfák megőrzése érdekében. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott a Kovács Gyula erdész-pomológus által életre hívott országos Tündérkert-mozgalomhoz, és kezdte meg a Budakeszi Erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését, ahol jelenleg 285 fafajtát őriznek.

Már javában zajlik a gyümölcsfák szaporítását biztosító gyümölcsoltási szezon, mely apropóján Áder János köztársasági elnök is kilátogatott a Budakeszi Tündérkertbe, ahol közelebbről is megismerkedett az ott ?megőrzött? gyümölcsfákkal, és a gyümölcsöskertben folyó munkálatokkal.

 

Az eseményen szakmai előadásokkal és bemutatókkal, a hazai őshonos gyümölcsfák megőrzésének fontosságára, a biológiai sokféleségre és az agrobiodiverzitásra hívták fel a figyelmet a szakemberek.

 

A színes programok során a Tündérkertek és a Pilisi Parkerdő Zrt kapcsolatát Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mutatta be, aki beszédében kiemelte: "Társaságunk tevékeny részt vállal az őshonos gyümölcsfajok megmentésében, mind a Kárpát-medencében, mind régiós szinten, például a Zsámbéki-medencében, továbbá eltökéltek vagyunk a gyümölcsgazdálkodáshoz kapcsolódó, helyi kulturális értékek megőrzésében is. A jövőben további beruházásokkal kívánjuk továbbfejleszteni a Budakeszi Tündérkertet, és még szélesebb körben, még többeket szeretnénk bevonni ez irányú szakmai tevékenységünkbe. Igazi közösségformáló feladat ez, ahol az erdei életközösség egészével foglalkozó erdész, hivatásánál fogva fontos szerepet tölthet be."

 

Dr. Szani Zsolt, a NÉBIH-NKI témavezetője bemutatta a gyümölcsoltás fortélyait, majd a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház képviseletében Nádas Anna folytatta a szakmai programot, amit Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnokának méhészeti bemutatója zárt. A köztársasági elnök a program során a magyar erdészek tavaly 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület szakkönyvtárát is meglátogatta.

 

A Tündérkertek létesítése során a Pilisi Parkerdő Zrt. szoros kapcsolatot alakított ki nemcsak a térség önkormányzataival, hanem olyan helyi civil szervetekkel, mint BVNÖ, a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület, valamint a Budakeszi Szépítő Egyesület. Kialakult az együttműködés a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karával is, amely keretében a hallgatók képzésének támogatása is biztosított a Budakeszi Tündérkertben.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. a 2016 őszén megrendezett, nagysikerű V. Tündérkertek Találkozójának folytatását pedig a közeljövőben tervezi.

 

Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Hírmondó/Balczó Kornélia

 

FOTÓGALÉRIA ITT.

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi videóra:

Ma 2018. szeptember 23., vasárnap, Tekla és Líviusz napja van.

Következő programok