Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa84
mod_vvisit_counterTegnap1035
mod_vvisit_counterEz a hét1887
mod_vvisit_counterMúlt hét7220
mod_vvisit_counterEz a hónap25014
mod_vvisit_counterMúlt hónap41149
mod_vvisit_counterÖsszesen3587440

Online látogatók: 12
Az Ön adatai: 54.166.207.223
,
Mai nap: 2018 okt. 24.

Őszi séta a Budakeszi Arborétumban

Október 22.-én, szombat délelőtt második alkalommal kerestük fel csoportosan, egy tematikus túra keretében a Budakeszi Erdészeti Arborétumot a Budakeszi Idegenforgalmi Információs Pont szervezésében. A botanika témakörében Apatóczky István nyugalmazott erdész biztosított részünkre szakvezetést.

 

A főként exóta (nem őshonos) tűlevelűekből, cserjékből álló telepített erdőállományt az 1950-es végén kísérleti nevelés céljából hozták létre. A létesítés célja megegyezik az arborétumokéval, azzal a különbséggel, hogy itt az egyes fafajtákat kísérleti nevelés és kiértékelés céljából telepítették. A telepítés (közel 900 fajta) 1963 nyaráig tartott. Galambos Gáspár erdőmérnök irányításával évről évre bővült az arborétum növényállománya.

 

Apatóczky István erdész 1963 tavaszától kezdett el itt dolgozni, - még technikumi tanulmányai előtt, - mint kisegítő.1976-1980 között, majd 1989-től műszaki vezetőként volt lehetősége gondoskodni az arborétum növényállományának és műszaki berendezéseinek fenntartásáról. Mindezekből nyilvánvalóvá vált, hogy nála szakavatottabb erdészt nem találtunk volna az arborétum bemutatására.

 

2009-ben indult az arborétum szervezett ismertetése látogatói csoportok részére, melyről a parkerdő honlapján tájékozódhatnak a látogatók. Idén nyártól azonban az arborétum előzetes bejelentkezés nélkül is látogatható. A Pilisi Parkerdő Zrt. új üzemeltetővel kötött szerződése értelmében biztosítja péntek-szombat-vasárnap az arborétum nyitva tartását, megfelelő szolgáltatásokkal, megújult infrastruktúrával. Részletes információkat a http://budakesziarboretum.hu oldalon, aktuális programokról a weboldalon és a facebook oldalukon találnak információkat az érdeklődők.


Előzetes jelentkezések alapján a Volánbusz Hidegvölgyi erdészlak megállójától indulva 38 fő részvételével ragyogó napsütésben érkeztünk meg a közel 30 ha-on fekvő nagyjából négyzet alakú területre. Apatóczky István erdész már várt Bennünket, majd elindultunk a közel 2,5 órás sétánkra.


A kiválasztott növényfajokat szabályos parcellákba ültették, a szegélyező utak találkozásánál kisebb-nagyobb köröndöket alakítottak ki, melyek hangulatos megállói voltak sétánknak. A cserjék közül találkozhattunk a madárbirs, a borboly, a galagonya, a som, a cserszömörce, a gyöngyvessző és a tűztövis színes példányaival.

A bejárattól a fő útvonalon haladva felfedezhettük a kis erdei tavat, mely a sárguló-pirosodó őszi lombok között igazán impozáns látványt mutatott. Köszönhetően az előző napi esőnek utunk során számos gombafajtával, - még légyölő galócával is - találkozhattunk.

 

A túra végén a Hideg-völgyi parkolóban lévő Erzsébet büfében zártuk a kirándulást, ahol sokan közülünk finom tárkonyos szarvasragulevest és sült hekket fogyasztottak. Soha rosszabb napunk ne legyen!
Az arborétum október végén bezárja kapuit, jövő év márciusától ismét várja a nyugodt, madárcsicsergős erdei séták szerelmeseit.

 

Oszlánszki Sylvia
idegenforgalmi munkatárs
Budakeszi idegenforgalmi Információs Pont

 

TOVÁBBI FOTÓK

Ma 2018. október 24., szerda, Salamon napja van.