Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa211
mod_vvisit_counterTegnap1533
mod_vvisit_counterEz a hét12968
mod_vvisit_counterMúlt hét8010
mod_vvisit_counterEz a hónap32718
mod_vvisit_counterMúlt hónap42171
mod_vvisit_counterÖsszesen3553995

Online látogatók: 13
Az Ön adatai: 54.80.219.236
,
Mai nap: 2018 szept. 23.

 

A fokozottan védett kuvikokért

A Budakeszi Vadaspark 10 költőláda kihelyezésével csatlakozott a Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület kuvikvédelmi programjához. Az odúk mesterséges menedéket és költőhelyet nyújtanak a fokozottan védett, ám fészket önállóan nem építő bagolyfajnak; ezen túl madártani, a faj védelmét támogató kutatásokhoz is alapanyagot szolgáltatnak.

 

 

A kuvikok élőhelye sajnálatosan visszaszorulóban van Magyarországon, fennmaradásukhoz, eltűnésük okainak kutatásához széleskörű szakmai összefogás szükséges. A Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület 2003 óta több mint 400 mesterséges fészekodút és költőládát készített és helyezett ki országszerte. Kuvikvédelmi programjukhoz most az Európában őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatok bemutatását és megóvását célul kitűző Budakeszi Vadaspark is csatlakozott. A Budakeszi Vadaspark és vele együtt a Pilisi Parkerdő Zrt. ezzel is hozzájárulhat a ma 2-4000 párra becsült hazai kuvikállomány megmentéséhez és bővüléséhez.

 

A Vadaspark területe és tágabb erdei környezete, 10 kuvikodú kihelyezését követően, 2016. január közepétől kuvikbarát mintaterületté vált. A költőládák pontosan megtervezett kihelyezésének köszönhetően a szakemberek a fészekrakó kuvikokat a jövőben meg tudják figyelni, és a sikeres fajvédelem érdekében értékes adatokat tudnak gyűjteni. Az emberi zavarástól messzire helyezett, henger alakú költőládákat vízszintesen rögzítették a fákhoz, hogy jobban hasonlítsanak a kuvikok által kedvelt odvas fákra. Ezeket a természetvédelmi eszközöket speciálisan úgy tervezték, hogy minél kevesebb napfényt beengedve, ideális fészkelési körülményeket biztosítsanak az éjszakai életmódot élő szárnyasoknak. A tojások legurulását, kicsúszását forgácsréteg akadályozza, a vízzáró réteg a fészket védi. Kialakításának köszönhetően a mesterséges odú még a macskáktól és a nyestektől is óvja a fészeklakókat, minimalizálva a rájuk leselkedő veszélyeket.

Kuvikokkal a hétköznapjaink vagy kirándulásaink során ritkán találkozhatunk, ami egyrészt kis termetükből, másrészt alapvetően rejtőzködő, éjszakai életmódjukból fakad. A Budakeszi Vadaspark látogatói azonban könnyedén megpillanthatják privát szállásukon azt a három kuvikot, akik a macskabaglyokkal és az uhukkal együtt alkotják a Budakeszi Vadaspark bagolyállományát. Az ősi, rosszhírű babonával ellentétben - miszerint a kuvikok túlvilági halálmadarak - ezek a kicsiny tollasok érkezésük óta a vadaspark legnépszerűbb állatai közé tartoznak. Így nem meglepő, hogy a Budakeszi Vadaspark teljes mellszélességgel a kuvikok és a kuvikvédelmi program mellett állt ki, a Pilisi Parkerdő pedig az örökerdő-gazdálkodás során külön figyelmet fordít az odvas fák védelmére, így várhatóan az élőhelyi körülmények fokozatosan javulni fognak e védendő madárfaj számára is.

A Vadaspark "kuvikotthon-teremtő" programjának eredményességéről a tavaszi beköltözést követően lehet majd hírt adni.

 

A kuvikodú-telepítésről készült videónkat a Parkerdő Youtube csatornáján lehet megtekinteni: https://youtu.be/pUukaaWYPLU

Ma 2018. szeptember 23., vasárnap, Tekla és Líviusz napja van.

Következő programok