Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa410
mod_vvisit_counterTegnap879
mod_vvisit_counterEz a hét5432
mod_vvisit_counterMúlt hét5239
mod_vvisit_counterEz a hónap19691
mod_vvisit_counterMúlt hónap33384
mod_vvisit_counterÖsszesen3442188

Online látogatók: 15
Az Ön adatai: 54.92.150.98
,
Mai nap: 2018 jún. 24.

Misi mókus játszópajtásokat kapott

A Budakeszi Vadaspark mókus kifutójában eddig is vidáman zajlott az élet, de most kétszer olyan nagy a nyüzsgés, mint eddig!

 

A Budapesti Állatkertből ugyanis két rosszcsont és játékos kis mókus érkezett Misihez, így már hárman bandázhatnak kedvükre. Frédi és Mókás, a két mentett mókussrác, hamar beilleszkedett a vadasparki környezetbe, Misivel percek alatt megtalálták a közös hangot. A két mókust néhány hónappal ezelőtt, legyengült állapotban szállították a Budapesti Állatkertbe, valószínűleg kipottyanhattak a fészekből. A szerető és szakszerű gondoskodásnak köszönhetően mára mindketten mogyoró? vagyis makkegészségesek. Viszont annyira emberhez szoktak, hogy már lehetetlen visszavadítani őket az erdőbe. Így kerültek a Budakeszi Vadasparkba, a látogatók, a gondozók és nem utolsó sorban Misi mókus legnagyobb örömére!

A hatalmas mókusbirkózásokat, versenyugrásokat és önfeledt játékot még néhány hétig - a tél beköszöntéig - biztosan megtekinthetik a látogatók, utána ugyanis mindhárom evetgyerek "elteszi magát télire", és már csak elvétve dugják ki a fészekből az orruk hegyét a hidegbe.

 

Közönséges erdei mókus

Hosszú, bozontos farok és "ecset formájú" fülek jellemzik ezt a rendkívül fürge állatot. A legkülönbözőbb erdőtípusokban él, a síkságtól egészen a hegyvidékes területeken megtalálható. Kellően tágas faodúban vagy akár szabadon, a koronaszintben, egy ágvillában építi golyószerű fészkét gallyakból, és levelekből. Itt alszik és itt is hozza világra kölykeit. Valódi téli álomba nem merül, csupán felváltva alszik és pihen. Télen azokat a mogyorókat és fenyőtobozokat keresi elő, amit ősszel még ő rejtett el. A mókus nem különösen válogatós, mindent elfogyaszt, amivel rágófogai megbirkóznak. Nagyon ügyesen mászik fára, a fa törzsén csaknem ugyanolyan gyorsan fut felfelé és fejjel lefelé is. Nagyokat és pontosan ugrik. Kis súlya lehetővé teszi, hogy a fa koronájának külső részein és a vékony gallyakon is biztonságosan közlekedjen. Hosszú, bozontos farka ugrás közben egyensúlyozatásra és kormányzásra szolgál.

 

Tudtad-e? A mókus nagyon ügyesen bánik a tobozzal, naponta 10-15 luctobozt fogyaszt, erdeifenyő tobozból pedig több mint százat. Speciális harapással nyitja fel a pikkelyt, míg az eléggé kihajlik, vagy le is esik. Így fér hozzá magokhoz. Egy erdeifenyő tobozzal 3 perc alatt végez. Ebben kb. 30 mag van, ami összesen mintegy 0,2 grammot nyom. 100-150 tobozból álló napi adagja tehát testtömegének kb. 5%-át teszi ki. (Forrás: Természetkalauz)

 

/A fotókat Friedrich Vilmos készítette/

Ma 2018. június 24., vasárnap, Iván napja van.

Következő programok