Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa912
mod_vvisit_counterTegnap919
mod_vvisit_counterEz a hét7119
mod_vvisit_counterMúlt hét9022
mod_vvisit_counterEz a hónap23026
mod_vvisit_counterMúlt hónap41149
mod_vvisit_counterÖsszesen3585452

Online látogatók: 27
Az Ön adatai: 54.158.208.189
,
Mai nap: 2018 okt. 21.

Badacsonylábdihegyi tábor beszámolója

2015 június 13-ától 20-áig a Katolikus Karitász és a Jobb Kor Polgári Egyesület anyagi támogatásával 11, Budakeszin élő, szociálisan hátrányos helyzetű, rászoruló gyermeket és több budakeszi nagycsaládot nyaraltattunk a Boros Judit tulajdonában lévő badacsonylábdihegyi táborban.

 

A tábort Dalotti Zsuzsa (Jobb Kor Polgári Egyesület), Bezeczky Erszébet (Széchenyi Általános Iskola), Ványiné Kiss Szilvia  (Híd Családsegítő) és  Ambrózyné Zákányi Emőke (Katolikus Karitász) szervezte.

 

A tábor tervezése során elsődleges célunk az volt, hogy a családsegítő által javasolt gyerekek számára olyan egy hetet biztosítsunk, ahol, ha rövid időre is, de kiszakadhatnak abból a közegből, ami gyakran a problémáik forrása. Másodlagos célként pedig szerettünk volna - az értékközvetítés mellett - minél több személyes törődést és figyelmet nyújtani a gyerekek számára, mert tapasztalataink  alapján ebben szenvedik el a legnagyobb hiányt.

 

Ezért döntöttünk a szociális integráció mellett, így olyan nagycsaládosok nyaraltak a meghívott gyerekek mellett, akik vállalták az ezzel járó kihívásokat. Várakozásainkat messze felülmúlta a rendszer működőképessége. Az integráció egy olyan magas foka jelent meg, ami minden résztvevő számára egyértelműen pozitívnak bizonyult. Pedagógiai meghatározással: megszületett az inklúzió (befogadás) állapota. A nagycsaládosok hasznosnak érezték magukat, megoszthatták problémáikat, a családsegítő által küldött gyerekek számára pedig egy elfogadó, türelmes közeg, családi modell szolgált mintául. Napról napra érezhető volt a gyerekeken a változás, a rossz beidegződésektől történő elszakadás.  Az, hogy ez létre jöhetett, minden táborlakó számára örömet jelentett.

 

Tudjuk, hogy a gyerekek problémáit nem oldhatjuk meg, de ez az egy hét mindannyiunk számára nagy élmény volt.

 

A nap rövid imával és taizéi dalok éneklésével indult és zárult. A reggelit fürdés vagy kirándulás követte, ebéd után pedig különféle játékokat játszottunk, a nagyobb gyermekeink néptáncot tanítottak, rengeteg közös játékot szerveztek, illetve természetesen fürödni mentünk. Kiemelkedő élményt jelentett a szigligeti vár, a balatonedericsi Afrika Zoo megtekintése, a Badacsony megmászása és a Balaton-Badacsony multimédiás kiállítás.

 

Célunk az, hogy kövessük a gyerekek sorsának alakulását, ennek első állomása az lesz, hogy bevonjuk őket a Jobb Kor által szeptember második hétvégéjén szervezett közös családi programba, ahol a nagycsaládok mellett a táborban résztvevők családjait is szeretnénk vendégül látni, megismerni.

 

Dalotti Zsuzsa

 

 

Ma 2018. október 21., vasárnap, Orsolya napja van.