Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa637
mod_vvisit_counterTegnap648
mod_vvisit_counterEz a hét5876
mod_vvisit_counterMúlt hét6414
mod_vvisit_counterEz a hónap13409
mod_vvisit_counterMúlt hónap25769
mod_vvisit_counterÖsszesen3461675

Online látogatók: 12
Az Ön adatai: 54.81.195.140
,
Mai nap: 2018 júl. 15.

Kincskeresés a Béka-tónál

A Kulturális Örökség Napokhoz Budakeszi érdekes programokkal kapcsolódott. "Kincskeresés a Béka-tónál" címmel kirándulásra hívták a budakeszi családokat a János-hegy közelében fekvő különleges állóvízhez, a Béka tóhoz.

 

 

Túranapló


Kincskeresés a Béka-tónál? Kulturális Örökség Napok ? Vizek Házai

2013.szeptember 21.


Kellemesen indult a túra napja, hiszen nagy örömünkre több mint 40 fő, köztük sok-sok gyermek gyűlt össze a kiindulási helyszínnél, a Rákóczi u./Madár köz sarkánál.


Megtisztelt Bennünket jelenlétével Bakács Bernadett, Budakeszi alpolgármestere, aki fiával együtt érkezett a családi kirándulásra. Tóth Balázs, biológus, a tó kutatója, ismerője is a túra kezdetétől velünk tartott.


A tóhoz felvezető erdei ösvény néhol kissé meredeknek bizonyult, de a szülők könnyen vették az akadályokat, és lelkesen(!) a nyakukba kapták megfáradt csemetéiket. A csapat a gyermekvasút János-hegy-i megállójánál pihent meg egy kis időre. Szerencsénkre éppen akkor indult a nosztalgiavonat gőzmozdonya. Az integetést követően továbbindultunk, és hamarosan meg is érkeztünk a kirándulás célpontjához, a Béka-tóhoz.

 

A kb. 40 perces gyaloglás után megszemléltük a kis tavat, és meghallgattuk Tóth Balázs előadását a tóról, annak keletkezéséről, élővilágáról, környezetének megóvásáról. Felhívta a figyelmünket arra, hogy tavaly madárodúkat helyeztek el a tó környékén. Az egyik alacsonyabbra helyezett odúba beleshettek a gyerekek, és nagy örömükre egy kis madár fészkére leltek benne.


A program további részében a biológus úr szűrőket és kis tálkákat készített elő, melyekbe a gyerekek a tóból kihalászott állatokat, főképpen ebihalakat, csíkbogarat, vízicsigát, békaporontyokat helyezhettek bele. A ?zsákmány? megtekintése után természetesen az élőlények visszakerültek az eredeti élőhelyükre.


A program során a résztvevőknek lehetőségük nyílt kákából/nádból kis, saját készítésű tutajokat készíteniük, melyeket a tóra is eresztettek.


A túra végén a gyerekeket kincsvadászatra biztattuk. A tó 10 m-es sugarában lehetett rálelni apró ajándéktárgyakra, dióból/parafából készült kisbékákra és egyéb kedves tárgyakra.

 

A résztvevők utólagos elmondása szerint a túrán jól érezték magukat, kedvüket lelték a természetjárásban, szűkebb környezetünk megismerésében.


A program során nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Tóth Balázs biológus, valamint kollégáim, az Erkel Ferenc Művelődési Központ munkatársai, Gaál Magdolna és Sinkai Márta. Ezúton köszönöm nekik a közreműködést, és nem utolsósorban a túra résztvevőinek a lelkes érdeklődést.

 

Hamarosan értesülhetnek a következő őszi túráról. Bízom benne, hogy az is majd hasonló érdeklődésre fog szert tenni.

 

Oszlánszki Szilvia

idegenforgalmi munkatárs

Idegenforgalmi és Információs Pont
2092 Budakeszi, Fő u.187.

Ma 2018. július 15., vasárnap, Henrik és Roland napja van.