Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa760
mod_vvisit_counterTegnap1031
mod_vvisit_counterEz a hét3421
mod_vvisit_counterMúlt hét5239
mod_vvisit_counterEz a hónap17680
mod_vvisit_counterMúlt hónap33384
mod_vvisit_counterÖsszesen3440177

Online látogatók: 10
Az Ön adatai: 54.81.105.205
,
Mai nap: 2018 jún. 21.

Egy chip-et szeretet és odafigyelés

Szilveszterkor igencsak hangos volt a város a petárdáktól és tűzijátékoktól, ami sokaknak élmény és jó szórakozás, de szeretett négylábú társaink nagyon megszenvedik ezt a napot, csakúgy, mint augusztus 20.-át. Háziállatainknak sokkal kifinomultabb a hallása, mint az embereknek, ezért számukra annyira megterhelő lehet a hangos és folyamatos durrantás, hogy ijedtükben elszaladnak, elszöknek otthonról vagy akár sétáltatás közben.

 

Szilveszter éjjel pl. Pátyról Budakeszire vágtatott át egy kutyus, akit a végkimerültség előtt sikerült befognia egy állatvédőnek. Szerencsére vannak olyan segítő szándékú személyek, akik szabadidejüket és pénzüket nem sajnálva befogják, befogadják vagy menhelyre szállítják a kóborló kutyákat, akik, ha chippel vannak ellátva, akkor rövid időn belül visszakerülhetnek a gazdihoz.  Ebben a kutyusban volt chip, így már otthon van.

Ha nincs azonosítója az állatnak, akkor vagy elpusztul, mert elüti egy autó, esetleg éhezés miatt legyengül, megbetegszik.  A menhely csak átmeneti megoldás lehet, ott állatokat tartósan elhelyezni nem lehet, mert a finanszírozásuk szegényes, így a körülmények általában nem optimálisak a megfelelő ellátásra.

Szeretném felhívni minden állattulajdonos figyelmét, hogy 2013. január 1-jétől törvény írja elő a csip beültetését a kutyákba. Ezt nem tehernek kell tekinteni, hiszen a szeretett állatunk védelméről van szó, aki nem csak házőrző szerepet lát el, hanem pl. idősek és egyedül élőknek lehet, hogy egyetlen társa. Közhelyes, de nagyon igaz: a kutya az ember legjobb barátja, viszont nagyon fontos, hogy csak az vállaljon állatot, aki megfelelően tud róla gondoskodni. Ez nem csak az etetést vagy a mozgástér biztosítását jelenti, hanem pl. a téli időszakban melegedési lehetőség kialakítását, és nem utolsósorban a szükséges oltások, egészségügyi ellenőrzések elvégeztetését és a chip beültetését is.

A chip meglétét a jegyző, a közterület-felügyelő és az állategészségügyi hatóság ellenőrizheti. Mulasztás esetén több tízezer forint büntetés szabható ki.

Gondoskodjunk négylábú barátainkról!

 

Odri Ágnes

képviselő

Ma 2018. június 21., csütörtök, Alajos és Leila napja van.

Következő programok