Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1551
mod_vvisit_counterTegnap1890
mod_vvisit_counterEz a hét12357
mod_vvisit_counterMúlt hét8003
mod_vvisit_counterEz a hónap30952
mod_vvisit_counterMúlt hónap42171
mod_vvisit_counterÖsszesen3552229

Online látogatók: 9
Az Ön adatai: 185.33.54.252
,
Mai nap: 2018 szept. 21.

 

Jövőre kötelező a kutyajelölés - Elektronikus chip a kutyáknak

A jövő év elejétől a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus csippel megjelölve tarthatóak ? hívja fel a kutyatartók figyelmét a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 

 

 

 

 

Még másfél hónapjuk van az ebek tulajdonosainak arra, hogy az állatokat egyedi azonosító csippel megjelöltessék. 2013. január 1-jétől már hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely ? az európai elvárásoknak megfelelően ? előírja a négy hónaposnál idősebb kutyák megjelölését.

Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kell elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást. Ennek során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását. Így megkönnyíti a kutyák nyilvántartását, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, és ezzel csökkenhet a kóbor kutyák száma, valamint könnyebb lesz a kutyák számának meghatározása is az országban.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy a csip beültetéséért legfeljebb 3500 forintot lehet kérni az állat gazdájától. Ez az összeg magában foglalja a csip és a beültetés díját, valamint  a regisztrációt az országos eb adatbázisba. A rendelet betartását a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi.

 

mti

Ma 2018. szeptember 22., szombat, Móric napja van.

Következő programok