Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa692
mod_vvisit_counterTegnap1013
mod_vvisit_counterEz a hét692
mod_vvisit_counterMúlt hét7220
mod_vvisit_counterEz a hónap23819
mod_vvisit_counterMúlt hónap41149
mod_vvisit_counterÖsszesen3586245

Online látogatók: 15
Az Ön adatai: 54.225.26.44
,
Mai nap: 2018 okt. 22.

Őseinkre emlékezve

Szeptember 22-én délután rendhagyó hagyományőrző, kulturális rendezvényt szervez több budakeszi és budakörnyéki hagyományőrző csoport. A nap-éj egyenlőség őseink hagyományai szerinti megünneplése mellett Ruszák Mátyás lovasíjász világbajnok, a Keszi Íjászok és a budajenei Levéd Őrsége Íjászcsapat bemutatói várhatóan sok érdeklődőt vonzanak szombaton a Kerekmezőre.

 

Ruszák Mátyás budakeszi lovasíjász tavaly Jordániában megnyerte a lovasíjász világversenyt, két héttel ezelőtt az Európa Bajnokságon összetett negyedik helyezéssel büszkélkedhetett. Az Íjász Útja Lovasiskola képviseletében mutatja meg az érdeklődőknek, hogyan célozhattak és lőhettek honfoglaló eleink egy vágtató lóról.

 

A Keszi Íjászok hagyományosan minden évben megünneplik a nap-éj egyenlőségek és a napfordulók ősi ünnepét, mely esemény központi elem a szertűz (máglya) tüzes nyilakkal történő begyújtása. Szombaton lehetősége van minden kedves érdeklődőnek együtt ünnepelni az íjászokkal és a tüzet körbetáncolni. Aki emlékszik a februári farsangi felvonulásra, az biztos ott lesz! A Keszi Íjászok a budajenei Levéd Őrsége Íjászcsapattal közösen tartanak harcászati bemutatót, mely végén mindenkinek lehetősége lesz kipróbálni az íjászatot, gyermekeknek külön gyerekíjak és vesszők állnak rendelkezésre.A bátrabb gyerekek az íjászat mellett lovagolni is tanulhatnak és a lósimogatás is várhatóan kedvelt foglalatosság lesz.

A rendezvény sok érdekességet tartogat az érdeklődők számára: Siklósi Gyula régész professzor tart előadást honfoglaláskori régészeti eredményekről, jurtákban pedig fotókiállítás lesz látható a 70-es évekbeli budakeszi honfoglaláskori leletekről. Szántai Lajos művelődéstörténész a honfoglalók ünnepeiről tart ismeretterjesztő előadást.

 

Több művészeti társaság is részt vesz az eseményen: A Kompánia Színház gyermekelőadásokkal, Nagy Ibolya gyermekjátszóházzal várja a kicsiket. Jánosi Attila táncoktató népi táncházat varázsol a helyszínre, melyhez a zenét Kerényi Róbert és zenekara szolgáltatja. Lőrincz Éva képzőművész honfoglaláskori agyagedények készítésének fortélyait mutatja és tanítja meg. A fafaragás rejtelmeibe Czeiler Zsolt vezeti be az érdeklődőket. Tóth Nóra a nemezelés művészetét mutatja meg. Emellett a lepénykenyér sütés is érdekesnek ígérkezik.

 

Időpont: szeptember 22. 14-21h-ig Helyszín: Budakeszi, Kerekmező (Árpád fejedelem tér - a 222-es busz végállomásánál)

 

Ma 2018. október 22., hétfő, Előd napja van.