Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa695
mod_vvisit_counterTegnap1013
mod_vvisit_counterEz a hét695
mod_vvisit_counterMúlt hét7220
mod_vvisit_counterEz a hónap23822
mod_vvisit_counterMúlt hónap41149
mod_vvisit_counterÖsszesen3586248

Online látogatók: 17
Az Ön adatai: 54.225.26.44
,
Mai nap: 2018 okt. 22.

A nagy találkozás

2012. szeptember 15-én a Himnusz-szobor és a Szent Korona hiteles másolata találkozott városunkban. Ezeréves nemzeti ereklyénk a Koronaőrség három tagja kíséretében érkezett. Őket a Történelmi Vitézi Rend képviselői követték, akik a hat magyar történelmi zászlót, nemzeti lobogónkat, valamint Budakeszi zászlaját vitték.

 

 

 

A Szent Korona Boldogasszony Anyánk című régi magyar Himnusz kísérte a Szent Korona hiteles másolatát a budakeszi Szarvas térre. Az öt kórusból álló énekkart ? melynek tagjai: a katolikus templom kórusa, a Zákányi Zsolt Református Vegyes Kar, a Budakeszi Erkel Ferenc Kamarakórus, a Budakeszi Népdalkör és a Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórus  ?  Farkas László vezényelte. A történelmi indulókból álló térzenét a Czövek Erna Zeneiskola fúvószenekara játszotta. Díszőrséget állt a Magyar Koronaőrök Egyesülete.

 

?Budakeszi városának és polgárainak régóta megfogalmazott vágya, hogy e két szimbólum (a Szent Korona és a Himnusz) együtt jelenjen meg. Együttállásuk szimbolizálja a nemzeti összetartozásunkat. A Szent Korona őrzi a magyar múltat: minden fényt, minden bukást. 1000 évesnél régibb történelmünk képviselője, tanúja. 2006 óta áll Budakeszin a Himnusz-szobor, amely V. Majzik Mária Magyar Örökség díjas, Príma díjas képzőművész alkotása. Budakeszi büszkesége, hogy Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője gyakran pihent meg a városban. Ezért ünnepek alkalmával a szobornál a Himnusz dallama, valamint a déli harangszó is megszólal. Mióta elkészült a szobor, szívesen látogatnak ide az egész országból, a Szent Korona elszakított országrészeiből és a világ minden tájáról magyarok, akiknek fontos nemzeti identitásuk. Magyarországon más település nem dicsekedhet ilyen nemzeti jelképpel.

Fontos tudatosítani magunkban nemzeti értékeinket, hátratekinteni a múltba, visszanyúlni és erőt meríteni nemzeti hagyományainkból, és előre tekinteni a jövőbe bizalommal, reménnyel. A múlt értékeit továbbvíve és megújítva, a múltat és a jövőt nem elválasztva, hanem összekapcsolva, hogy megteremthessük jelenünket? ? jelentette ki Mohai Gábor előadóművész, a Magyar Rádió bemondója.

 

?Isten, áldd meg a magyart!? ? köszöntötte az egybegyűlteket dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, a Budaörsi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke, Budakeszi polgármestere. ?A Szent Korona és a Himnusz miatt gyűltünk egybe, e két nemzeti jelképünk hozott ma össze bennünket. Eljöttünk, hogy közösen felidézzük mindazt, amit ez a két, semmivel sem pótolható nemzeti jelkép jelent a számunkra. Azért jöttünk ma el ide, hogy kifejezzük: értjük az üzenetét, és hitet tegyünk összetartozásunk mellett.?

 

?Isten, áldd meg a magyart! ? szavalta Kölcseytől a Himnuszt Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas érdemes művész, majd Ferenc Éva Magyar Örökség-díjas énekművész Idvezlégy, bodog Szent István király című énekének szívszorító előadását hallhattuk.

 

?Isten, áldd meg a magyart! ? énekelte az ünneplő közönség Budakeszi öt összevont kórusával együtt. Kísért a Czövek Erna Zeneiskola fúvóskara. Vezényelt Barlay Zsuzsa.

 

Spányi Antal főtisztelendő püspök úr emlékeztetett arra, hogy ezredéve Mária népe vagyunk:

?Benne él mindannyiunkban a televízió képernyőin látott kép: az olimpián díjat nyert sportolóink, az aranyérmesek ? szinte kivétel nélkül mind ? mélyen megindulva, vigyázzban állva hallgatták, halkan énekelték a Himnuszt. Azt a Himnuszt, ami nekünk szent énekünk, amely az Isten nevével kezdődik, és az Istennel végződik.

Mi ez a korona? Mi ez az ötvösmű? Mi ez az 1000 éves emlék? És mi számunkra az a néhány sor, melyet Kölcsey vetett papírra, és ott visszhangzik azóta, minden igaz, becsületes magyar ember lelkében. Valami szent dolog lehet, mert mind a kettőt időről időre megpróbálják elfeledtetni, háttérbe helyezni, sötétbe tenni.

Szent István király felismerte, hogy kereszténység kell ennek az országnak, és a pápától kell koronát kérni, mert ez fog mindig erkölcsi megújulásra indítani. Szent István halála előtt, 1038. augusztus 14-én a koronát a Boldogságos Szűz Máriának ajánlotta. Azt a koronát, melyben megtestesült az egész ország, az egész nemzet. Így vagyunk mi egy ezredéve Mária népe.?

A múlt és jelen szép példája a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium által előadott Nagy Gáspár: Symphonia Ungarorum című verse.

 

A Szombatfalvi Csilla vezényletével közösen elénekelt Szózat után először a meghívott vendégek, majd az ünneplő közönség is a korona elé járult, hogy tiszteletüket tegyék nemzeti jelképünk előtt.

 

Apropó! Ünneplő közönség! Nekem úgy tűnt, hogy elfértünk volna még kicsivel többen is a téren ezen a felemelő, szép megemlékezésen! Hiányoltam a fiatalabb korosztályokat, pedig nekik kell továbbvinniük ezeket a gondolatokat, érzéseket.

 

 

Az eseményt jelenlétével  megtisztelte többek közt Spányi Antal főtisztelendő püspök úr, Soltész Miklós államtitkár és felesége, Szász Károlyné, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, V. Majzik Mária, a Himnusz-szobor megalkotója, Bencsik Mónika Nagykovácsi, Balogh Kálmán Tök, Budai István Budajenő és Erdősi László Herceghalom polgármestere, Csernus László, a XI. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, dr. Hargitay András, dr. Nagy László rendi kormányzó, a Hunyadi László  történelmi vitézi rend elnöke, Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnöke, Salamon Suba László, a Budaörsi Játékszín igazgatója, Filó Kristóf r. k. plébános, Boros Péter református, Lacknerné Puskás Sára evangélikus, Szuhánszky Gábor metodista lelkész.

 

 

Balczó Kornélia

 

Az eseményen készült TV felvétel az alábbi képre kattintva megtekinthető:

A Himnusz-szobor és a Szent Korona találkozásakor készült fényképek itt megtekinthetők.

Ma 2018. október 22., hétfő, Előd napja van.