Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa703
mod_vvisit_counterTegnap1013
mod_vvisit_counterEz a hét703
mod_vvisit_counterMúlt hét7220
mod_vvisit_counterEz a hónap23830
mod_vvisit_counterMúlt hónap41149
mod_vvisit_counterÖsszesen3586256

Online látogatók: 19
Az Ön adatai: 54.225.26.44
,
Mai nap: 2018 okt. 22.

FociFesztivál Telkiben

A futballszerető közönség nagyszabású ünnepe zajlott szeptember elsején a Telki Edzőközpontban, ahol a második FociFesztivál rendezvényei várták az érdeklődőket. A fesztivál vezérgondolatát Kubala László születésének 85., halálának 10. évfordulója adta. A legendás focista három ország színeiben is játszott az élvonalban: tagja volt a magyar és a csehszlovák válogatottnak, majd a spanyol nemzeti tizenegyet erősítette. A Barcelona csapatában végül utolérte a jól megérdemelt siker: bajnoki címek, kupagyőzelmek övezték az útját, még filmet is forgattak az életéről. Egész életét a futballnak szentelte, edzőként is legalább olyan sikeres volt, mint játékosként.

 

 

 

Az ő nevével fémjelzett Kubala-kupa nem véletlenül csábította Magyarországra a Barcelona és az Espanyol öregfiúk csapatát ? valamikori tanítványai szeretettel emlékeztek a mesterre, megkoszorúzták a szobrát, és közénk idézték azt a szellemiséget, amit Kubala a futballban képviselt.

Az egész napos rendezvény olyan színes palettát kínált, hogy a látogatók legszívesebben egyszerre több helyszínen is jelen lettek volna. A délelőttöt a focikedvelő irodalmárok szócsatái tarkították, míg a különböző pályákon megkezdődött a bajnokságok sorozata. Volt strandfoci bajnokság, 11-es rúgó bajnokság, László Atya-kupa, Egyetemi Bajnokok Ligája kupadöntő, Kelet?Nyugat-kupa, csocsóbajnokság a kevésbé fürgéknek, szektorlabda, dekázó verseny ? de nem hiányzott a jövő focistáinak bemutatkozása sem. A szurkolók a Bajnokok Ligája meccseket játszották újra, közben bemutatkoztak a női focisták is, hogy aztán a nap előrehaladtával a színész?újságíró mérkőzés lehessen az igazi csemege, a várva várt Barcelona?Espanyol?Magyarország körmérkőzés előtti utolsó meccs.

Mindeközben a szépülni vágyók Hajas László tanácsait hallgathatták a női sátorban, és külön területet kapott a meghívott sportág, a dzsudó; Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, Karakas Hedvig ötödik helyezett cselgáncsosainkkal találkozhattak a fiatalok.

A Spanyolországból érkezett focisták mindegyike tisztelettel emlékezett Kubalára. Ramon Alfonseda, a Barcelona öregfiúk csapatának vezetője személyes élményeit elevenítette fel, amikor elmondta, hogy 13 évesen Kubala felvételiztette őt a csapatba. Technikailag is, emberileg is sokat tanult a magyar szakembertől, és úgy gondolja, a magyarok jelentős szerepet vállaltak abban, hogy a spanyol futball a mai nívóra emelkedjék. Rafael Carlos Maranon, az Espanyol vezetője is méltatta Kubala munkásságát, valamint háláját fejezte ki, amiért lehetőséget kaptak az MLSZ-től ?megnyerni ezt a kupát?.

Borbély Zoltán, az MLSZ sajtószóvivője elmondta, hogy minden focizni tudó és akaró embert meg szeretnének mozgatni, hiszen Magyarországon ennek a társaságteremtő sportnak a 60-as években akkora sikere volt, hogy minden közösségnek futballcsapata volt ? rúgták a labdát a fiúk a grundokon, az iskolák csapataiban, a felnőttek a szakmájuknak megfelelő vagy a lakóhelyüket képviselő csapatban. Jó lenne, ha ez ma sem lenne másképp.

 

Az alábbi képre kattintva megtekintheti az eseményen készült TV felvételt:

Rabatin József, a Vasas Kubala Akadémia vezetője egy Kubala-emlékéremmel köszöntötte a spanyol együtteseket, és örömmel mondta el, hogy változik most a futball megítélése ? már gyakorol a jövő Lionel Messije, pályán vannak a leendő világhírű hátvédek, kapusok, csatárok, és büszkén mondhatott neveket is a tehetségekről érdeklődő sportvezetőknek.

Rafael Carlos Maranon tévedett, amikor a kezébe álmodta a kupát ? azt végül a Barca vitte el. Ezzel együtt nem lehetett csalódott, hiszen a magyar szurkolók kíváncsian nézték az összecsapást, és mindhárom együttest biztatták ? hiszen ritkán lehet ennyi kiválóságot együtt látni, mint Jordi Lardin,  Victor Munoz, Roberto Fernandez, vagy éppen Carles Rexach. A magyar csapatban többek között Illés Béla, Lipcsei Péter, Halmai Gábor, Kovács Zoltán, Vincze Ottó, Brockhauser István, Mészöly Géza és Végh Zoltán kapott szerepet.

Mechler Anna

A fesztiválról készült videóanyag megtekintéséhez kattintson ide!

Fotógaléria itt.

Ma 2018. október 22., hétfő, Előd napja van.